Το θρυμματισμένο γάλα μπορεί να σερβιριστεί κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου
Ενώ η επίπτωση του SIDS μειώθηκε και πολλές ζωές σώθηκαν, ο αριθμός των περιπτώσεων του συνδρόμου επίπεδης κεφαλής αυξήθηκε δραματικά.
Σημάδια και συμπτώματα
Ένα επίπεδο σημείο και στις δύο πλευρές ή στο πίσω μέρος του κρανίου είναι το κύριο σημάδι του συνδρόμου επίπεδης κεφαλής. Αυτό το επίπεδο σημείο μπορεί να υπάρχει κατά τη γέννηση ή μπορεί να αναπτυχθεί τους πρώτους μήνες.
Καθώς το μωρό μεγαλώνει, θα αρχίσει να κινείται περισσότερο και να αλλάζει θέση, μειώνοντας την πίεση στο επίπεδο σημείο. Ωστόσο, εάν η παραμόρφωση της κεφαλής είναι μέτρια έως σοβαρή, απαιτείται έγκαιρη θεραπεία.
Διάγνωση
Οι γονείς είναι συχνά οι πρώτοι που παρατηρούν το επίπεδο σημείο στο κρανίο του μωρού και αναζητούν ιατρική συμβουλή. Ένας παιδίατρος θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση, αξιολογώντας το σχήμα του κεφαλιού του μωρού από όλες τις θέσεις και ψηλαφώντας το κρανίο. Ο γιατρός θα μετρήσει επίσης το κεφάλι του μωρού για να εκτιμήσει πόσο σοβαρή είναι η παραμόρφωση.
Θεραπεία
Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, την ηλικία του μωρού και τη γενική υγεία του.
- Οι ήπιες περιπτώσεις συχνά αυτοπεριορίζονται και υποχωρούν μόλις το μωρό αρχίσει να κάθεται και να κινείται. Σε άλλες περιπτώσεις, οι γιατροί συνιστούν αλλαγή της θέσης του μωρού κατά τη διάρκεια του ύπνου και στροφή του κεφαλιού του μωρού στο αντίθετο σημείο. Επιπλέον, τα μωρά πρέπει να περνούν χρόνο με το στομάχι τους όταν είναι ξύπνια, υπό την επίβλεψη γονέα ή φροντιστή.
- Εάν οι παραπάνω συστάσεις δεν είναι αρκετές, το μωρό μπορεί να ωφεληθεί από τη χρήση μιας ειδικής ταινίας ή χωριού που βοηθά στην αναμόρφωση του κεφαλιού. Τα κράνη διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή και συνήθως χρησιμοποιούνται για μωρά ηλικίας τριών έως 18 μηνών. Αυτά τα κράνη πρέπει να χρησιμοποιούνται για τρεις έως έξι μήνες.
Τι συμβαίνει εάν το σύνδρομο επίπεδης κεφαλής αφεθεί χωρίς θεραπεία;
Οι ήπιες, αυτοπεριοριζόμενες περιπτώσεις απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου θεραπεία.
Εάν η περίπτωση είναι σοβαρή, η παραμόρφωση της κεφαλής θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα για να αποφευχθούν επιπλοκές. Ερευνητικές μελέτες βρήκαν στοιχεία ότι το σύνδρομο επίπεδης κεφαλής μπορεί να σχετίζεται με αναπτυξιακή καθυστέρηση και τα παιδιά με αυτή την πάθηση είναι πιο πιθανό να χρειαστούν ειδική εκπαίδευση , λογοθεραπεία και εργοθεραπεία κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών.
Το ανώμαλο σχήμα κεφαλιού μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του παιδιού να φοράει προστατευτικό κάλυμμα κεφαλής που απαιτείται για αθλήματα όπως το ποδήλατο ή η εργασία στις κατασκευές, επειδή αυτά τα προστατευτικά κράνη έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν σε ένα κανονικό, συμμετρικό σχήμα του κεφαλιού. Επιπλέον, το να έχει ένα εμφανές επίπεδο σημείο στο κεφάλι μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική ευεξία του παιδιού.
Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν την ιδανική ηλικία για την έναρξη της θεραπείας μεταξύ τεσσάρων έως επτά μηνών, αν και η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει αργότερα, έως την ηλικία των 14 μηνών. Η έγκαιρη θεραπεία σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για τη διόρθωση του σχήματος του κεφαλιού.
Πρόληψη
Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις παρακάτω συμβουλές για να αποτρέψουν την ανάπτυξη του συνδρόμου επίπεδης κεφαλής στα μωρά τους:
- Αφήστε το μωρό να έχει χρόνο για την κοιλιά υπό επίβλεψη. Οι γονείς μπορούν να δίνουν στο μωρό χρόνο για κοιλιά μερικές φορές την ημέρα για μικρή διάρκεια, έτσι ώστε το μωρό να έχει την ευκαιρία να συνηθίσει σε αυτή τη νέα στάση. Μόλις το μωρό αρχίσει να απολαμβάνει τον χρόνο της κοιλιάς, η διάρκεια μπορεί να αυξηθεί. Εκτός από την πρόληψη του συνδρόμου επίπεδης κεφαλής, ο χρόνος της κοιλιάς ενισχύει επίσης τους μύες των ώμων, του λαιμού και του κεφαλιού.
- Μειώστε τον χρόνο που περνάει το μωρό σε καθίσματα αυτοκινήτου, πορτ μπαγκάζ και μπουνιέρες.
- Ενθαρρύνετε το μωρό να παραμείνει ενεργό, περισσότερο γύρω του και να περνάει χρόνο όρθιο.
- Η μετακίνηση της κούνιας στο δωμάτιο μπορεί να βοηθήσει το μωρό να κινηθεί περισσότερο, να κοιτάξει σε διαφορετικές κατευθύνσεις για να δει το παράθυρο ή την πόρτα.
- Η μετακίνηση της θέσης του μωρού στην κούνια μπορεί επίσης να κάνει το μωρό να γυρίσει το κεφάλι του προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Το σύνδρομο επίπεδης κεφαλής είναι μια συχνή πάθηση, αλλά μπορεί να προληφθεί και, εάν εμφανιστεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή εάν παρατηρήσουν αλλαγές στο σχήμα του κρανίου του μωρού.
Δεν θέλετε τίποτα περισσότερο από το να μεγαλώσει και να ευδοκιμήσει το νέο σας παιδί. Ως εκ τούτου, μπορεί να αισθάνεται αρκετά δυσάρεστο όταν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που αφορούν την καθημερινή δραστηριότητα του φαγητού. Εξοικειωθείτε με τις τροφικές ευαισθησίες, γνωστές και ως τροφικές δυσανεξίες, ώστε να αισθάνεστε δύναμη για να διαχειριστείτε καλύτερα την υγεία και τη διατροφή του παιδιού σας.
Βασικά φαγητά:
- Μια τροφική αλλεργία είναι διαφορετική από μια τροφική ευαισθησία ή δυσανεξία. Μια τροφική αλλεργία είναι απειλητική για τη ζωή, ενώ η ευαισθησία δεν είναι, αν και μπορεί να εξακολουθεί να προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα.
- Τα κοινά συμπτώματα τροφικής ευαισθησίας στα νήπια συχνά εμφανίζονται ως πεπτική δυσφορία ή μπορεί επίσης να εκφραστούν μέσω αλλαγών συμπεριφοράς ή φλεγμονωδών δερματικών προβλημάτων.
- Η δοκιμή ευαισθησίας στα τρόφιμα είναι συχνά αναξιόπιστη. Μια δίαιτα εξάλειψης βήμα προς βήμα είναι το τρέχον χρυσό πρότυπο για τον εντοπισμό των ερεθισμάτων και τη βελτίωση των συμπτωμάτων.
- Αναζητήστε επείγουσα φροντίδα εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει, έχει κνίδωση ή παρουσιάζει σημάδια αλλεργίας. Επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας για συμπτώματα τύπου ευαισθησίας που διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Η τροφική ευαισθησία δεν είναι τροφική αλλεργία
Η τροφική αλλεργία είναι μια γρήγορη ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε ταχεία έναρξη συστηματικών συμπτωμάτων όπως αναφυλαξία, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, πεπτικά συμπτώματα ή δερματικές αλλαγές, όπως κνίδωση, κνησμός ή πρήξιμο.
Η τροφική δυσανεξία ή ευαισθησία είναι μια λιγότερο κατανοητή αντίδραση, αλλά καθυστερεί περισσότερο, χρειάζεται ώρες έως και μέρες για να αναπτυχθεί και έχει ως αποτέλεσμα πρώτα πεπτικά συμπτώματα. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εξακολουθεί να εμπλέκεται στην τροφική ευαισθησία, αλλά δεν εμπλέκει αντισώματα IgE όπως κάνει μια τροφική αλλεργία.
Κοινά συμπτώματα ευαισθησίας
Τα νήπια συχνά δεν μπορούν να εκφραστούν προφορικά, επομένως εναπόκειται στους γονείς να εντοπίσουν σημάδια ευαισθησίας ή δυσανεξίας . Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:
- Πόνος στην κοιλιά.
- Διάρροια.
- Δυσκοιλιότητα.
- Αέρια και φούσκωμα.
- Ναυτία.
- Πονοκέφαλοι.
- Δερματικά εξανθήματα ή έξαψη.
- Φλεγμονή.
Συχνές τροφικές ευαισθησίες ή δυσανεξίες
Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τροφικούς παράγοντες που προκαλούν ευαισθησία ή δυσανεξία περιλαμβάνουν:
- Γαλακτοκομικά (λακτόζη) – η λακτόζη είναι το σάκχαρο του γάλακτος που βρίσκεται σε θηλαστικά όπως οι αγελάδες και οι κατσίκες. Η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού έχει δυσανεξία στη λακτόζη λόγω της γενετικής μείωσης της εσωτερικής παραγωγής λακτάσης, του ενζύμου που απαιτείται για την πέψη της λακτόζης.
- Σιτάρι (γλουτένη) – η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Αν και συμβαίνει μια πραγματική τροφική αλλεργία στο σιτάρι, η δυσανεξία στη γλουτένη είναι πιο κοινή.
- Ισταμίνη – αυτή είναι μια χημική ουσία που υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα όπως το τυρί.
- FODMAPs – αυτοί είναι τύποι υδατανθράκων που ζυμώνονται από βακτήρια του εντέρου και μπορεί να οδηγήσουν σε αέρια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και άλλες πεπτικές ενοχλήσεις σε ευαίσθητα άτομα.
Οι λιγότερο συχνές δυσανεξίες περιλαμβάνουν τα αυγά, τη σόγια, το καλαμπόκι και τα εσπεριδοειδή .
Δοκιμάστε μια δίαιτα αποβολής για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα
Μια δίαιτα αποβολής θεωρείται το χρυσό πρότυπο για τον εντοπισμό των τροφικών ερεθισμάτων που σχετίζονται με τροφικές ευαισθησίες και δυσανεξίες. Μια τακτική αποβολή περιλαμβάνει μια περίοδο αποβολής 4 εβδομάδων και μόλις βελτιωθούν τα συμπτώματα, ακολουθεί μια αργή και σταδιακή φάση επανεισαγωγής. Φροντίστε να παρακολουθείτε τα συμπτώματα σε όλη τη διαδικασία για να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε μοτίβα.
Μια φάση επανεισαγωγής (διαρκεί 6-7 ημέρες) μπορεί να μοιάζει με αυτό:
Βήμα 1: Η ημέρα 1 (Εβδομάδα 1) συχνά περιλαμβάνει μια πολύ μικρή ποσότητα, όπως μια κουταλιά της σούπας.
Βήμα 2: Εάν δεν εμφανιστούν συμπτώματα, διπλασιάστε τη μερίδα την ημέρα 2.
Βήμα 3: Εάν πάλι δεν εμφανιστούν συμπτώματα, δοκιμάστε ¼ φλιτζάνι την Ημέρα 3.
Βήμα 4: Σταματήστε την επανεισαγωγή και περιμένετε 3 ημέρες για παρακολούθηση για καθυστερημένες αντιδράσεις.
Εάν σε οποιοδήποτε σημείο στα βήματα 1-4 το παιδί εμφανίσει συμπτώματα, θεωρήστε ότι το φαγητό είναι ένα έναυσμα, προσωρινά. Εάν έχετε καταργήσει πολλές τροφές, προχωρήστε στην επανεισαγωγή άλλης τροφής, με τον ίδιο τρόπο, την επόμενη εβδομάδα. Μπορείτε πάντα να επισκέπτεστε ξανά τα προηγουμένως προσδιορισμένα τρόφιμα «ενεργοποίησης» ευαισθησίας για να βεβαιωθείτε ότι η αποφυγή αυτού του φαγητού εξακολουθεί να είναι απαραίτητη.
Πότε να δείτε το γιατρό
Εάν ανησυχείτε για χρόνια συμπτώματα που αντιμετωπίζει το παιδί σας που δεν ανταποκρίνονται σε μια δίαιτα αποβολής, προγραμματίστε μια επίσκεψη με τον παιδίατρό σας για να συζητήσετε ένα κατάλληλο σχέδιο φροντίδας. Πεπτικά ή δερματικά συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες πιθανότατα δικαιολογούν το ραντεβού με γιατρό. Ζητήστε επείγουσα ιατρική περίθαλψη εάν το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια δυσκολίας στην αναπνοή, κνίδωση, ζάλη, πρήξιμο στο πρόσωπο ή άλλα σημάδια αναφυλαξίας.
Αν και η τροφική ευαισθησία δεν είναι απειλητική για τη ζωή όπως μια τροφική αλλεργία, τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξίσου εξουθενωτικά ή δύσκολα στη διαχείριση. Εξετάστε το ενδεχόμενο εξάλειψης των πιο κοινών τροφικών ερεθισμάτων στα παιδιά για να δείτε εάν τα συμπτώματα βελτιώνονται ή υποχωρούν. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για χρόνια συμπτώματα ή ανησυχίες τροφικής αλλεργίας.
Η επιλογή του θηλασμού είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη υγεία και ανάπτυξη για το μωρό σας. Εάν χρειάζεστε περισσότερη ευελιξία με την εργασία σας ή άλλες δεσμεύσεις, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα θήλαστρο και να μάθετε πώς να αποθηκεύετε το εξαντλημένο γάλα για μελλοντική χρήση.
Βασικά φαγητά:
- Είναι ασφαλές να αποθηκεύετε το μητρικό γάλα, αρκεί να ακολουθείτε τις οδηγίες ασφαλείας.
- Το μητρικό γάλα μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου, στο ψυγείο και στην κατάψυξη.
- Για βέλτιστα οφέλη επιλέξτε δοχεία που είναι ασφαλή για μωρά και βεβαιωθείτε ότι τα εργαλεία καθαρίζονται και απολυμαίνονται σωστά.
Παρασκευή μητρικού γάλακτος
Οι μητέρες μπορούν να βγάλουν μητρικό γάλα χρησιμοποιώντας θήλαστρο ή με το χέρι. Θα πρέπει να επιθεωρήσετε την αντλία για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρή και να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι, νερό ή απολυμαντικό με αλκοόλ τουλάχιστον 60%.
Φρεσκοεκφρασμένο γάλα
Το θρυμματισμένο γάλα μπορεί να σερβιριστεί κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν επιλέξετε να ζεστάνετε το γάλα, κρατήστε το δοχείο σφραγισμένο και τοποθετήστε το σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Μη χρησιμοποιείτε τη σόμπα ή το φούρνο μικροκυμάτων. Ρίξτε μερικές σταγόνες στον καρπό σας για να βεβαιωθείτε ότι το γάλα δεν είναι πολύ ζεστό.
Εάν το μωρό δεν τελειώσει το μπιμπερό, το γάλα που περίσσεψε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός δύο ωρών.
Αποψυγμένο, προηγουμένως κατεψυγμένο μητρικό γάλα
Πρώτος μέσα, πρώτος έξω. Ξεπαγώστε πρώτα το παλαιότερο γάλα, επειδή η ποιότητα του γάλακτος και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα η βιταμίνη C, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://active-keto-gummies-official.top/ .
Contents
- Σημάδια και συμπτώματα
- Διάγνωση
- Θεραπεία
- Τι συμβαίνει εάν το σύνδρομο επίπεδης κεφαλής αφεθεί χωρίς θεραπεία;
- Πρόληψη
- Η τροφική ευαισθησία δεν είναι τροφική αλλεργία
- Κοινά συμπτώματα ευαισθησίας
- Συχνές τροφικές ευαισθησίες ή δυσανεξίες
- Δοκιμάστε μια δίαιτα αποβολής για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα
- Πότε να δείτε το γιατρό
- Παρασκευή μητρικού γάλακτος
- Φρεσκοεκφρασμένο γάλα
- Αποψυγμένο, προηγουμένως κατεψυγμένο μητρικό γάλα